Nyitvatartás:
H - P:    6:30-22:00
SZ - V:  8:00-20:00

Csepel, II.Rákóczi F. út 107-115.                          D épület

 +36 (30) 346 2937
 fitness21@gmail.hu
all_you_can_move_sportpass.jpg
reka_alakformalo.jpg
alakformalo.jpg

Amix

Zsírégető

Mindenkinek van saját edzészónája. Az edzészónád tulajdonképpen az életkorod függvénye: 220-ból kivonod az életkorod, és megkapod az ún. maximális pulzusod. Ennek a számnak kell az 55 és 85 százalékát venned, a kapott két szám közötti pulzusszámmal végzel edzésmunkát. Sportlaborban a maximális pulzus pontosabban kimérhető egy terheléses vizsgálat keretében.

Az edzőtermi cardiogépek többsége is segítséget nyújt a pulzusértékek optimalizálásához. Többségükön találsz egy táblát, ami megmutatja, hogy csökken az életkorral az ajánlott edzészóna. Míg egy 25 éves ember 110-165 BPM, azaz 110-165 percenkénti szívveréssel végez kedvező élettani hatásokat produkáló edzésmunkát, addig ez a zóna egy 60 éves ember esetében 90-135 között van. A táblázat azt is mutatja, hogy az alacsonyabb értékhez közeli pulzusszámokon történik zsírégetés.

Amikor a cél a zsírégetés
Ha a testeden felhalmozódott zsírpárnákat szeretnéd minimalizálni, akkor nem kell a "hivatalos" zsírégető-zónád pulzushatárát szentírásnak venned. Amikor a fogyás a cél, akkor a lényeg az, hogy minél több kalóriát elégess egy edzésen. Alacsony intenzitáson nagyon kevés kalóriát fogyasztasz, ha csak nem gyalogolsz sok-sok órán át. A legfontosabb nem az, hogy az összes elégetett kalóriából mennyi származott zsírból, hanem az, hogy minél több legyen az elfogyasztott kalóriamennyiség. Egy intenzív - magasabb pulzusszámú - edzésen jóval több kalória ég, sőt, még az edzés végeztével is legalább az edzésen elégetett energiamennyiség fele még egyszer elég a szervezet lassú megnyugvása során. Ha tehát egy intenzív 45 perces tréning alatt 5-600 kalóriát égettél, akkor az edzés végeztével összesen akár 8-900 kalóriát is feldolgozhat a szervezeted!
Ha több kalóriát égetsz el egy nap, mint amennyit magadhoz veszel, megeszel, elkezdesz fogyni. A tested mobilizálni fogja a zsírraktárait. Rendszeres intenzív mozgással a fogyás gyors és dinamikus lesz.

Intervall edzés heti 3-4-szer
A legtöbb kalóriát égető cardioedzés forma az intervall tréning. Ez alacsony és igen magas intenzitású fázisok váltogatását jelenti. Kezdésnek 4 perc alacsony intenzitás, 1 perc magas intenzitás jó indulás. Ezt az 5 percet ismételd egy edzésen belül 5-10 alkalommal a fittségednek megfelelően. Ha edzettebb vagy, próbálkozhatsz a másik véglettel, az 1 perces alacsony, 1 perces magas intenzitású fázisok váltogatásával, vagy bárhol a kettő között. A magas intenzitású percekben hajtsd meg magad alaposan, de csak az utolsó 10-15 másodpercekben juss a légszomj állapotába!
35 éves kor fölött érdemes sportorvosi terheléses vizsgálaton pontosan kiméretni, milyen intervall edzés lenne számodra - a szíved és tüdőd számára - a legmegfelelőbb. Intervall edzésre nem csupán a futógép és a futás alkalmas. Olyan más edzőtermi gépek, mint a taposógép, az ellipszisgép vagy a bicikli mind megfelelnek. Akárcsak egy jó kis görkorizás a szabadban!

Az aerobik órák résztvevői közül sokan még mindig az edzés végi "totális kimerültség" érzése alapján könyvelik el eredményesnek az elvégzett munkát, pedig a teljes elfáradás helyett inkább az edzéscéljuknak megfelelő óratípus és intenzitás helyes kiválasztására kellene koncentrálniuk. Először is egy pulzusmérő órára lesz szükségünk...
Az aerobik edzéseknek számos fajtája létezik, sőt egyre több új fantázianévvel találkozhatunk a különböző fitnesz-stúdiók órarendjében. Ideális esetben már a recepción is pontos tájékoztatást kaphatunk arról, hogy a különleges vagy éppen közismert nevekkel ellátott óratípusok milyen jellegű és intenzitású edzéseket takarnak. Legyünk óvatosak, és ne a hangzatos elnevezés alapján válasszuk ki azt, hogy melyik a számunkra legmegfelelőbb edzés, mert a név nem mindig fedi a valóságot. Jó példa erre a "zsírégető aerobik" kifejezés: van, ahol őrült ugrabugrálást, máshol erősítő-kondicionáló edzést, a legtöbb helyen viszont (szerencsére) egyszerűen követhető, folyamatos koreográfiájú, könnyű-közepes intenzitású órát értenek alatta.

Az edzések hatékonyságát ne azon akarjuk lemérni, hogy hány liter vizet izzadtunk ki magunkból és milyen vörös az arcuk az óra után, hanem a mellékelt "Pulzus-célzóna táblázat" alapján határozzuk meg saját edzéscéljainkat, és az órákon tartsuk is be az adott célnak megfelelő pulzushatárokat. Ehhez először is egy pulzusmérő órára lesz szükségünk, amelyre sokan legyintenek: "Minek az nekem?". Pedig előbb-utóbb rá kell jönnünk arra, hogy ha tudatosan szeretnénk edzeni - bárhol és bármikor - akkor a pulzusszámmérő órának ugyanúgy hozzá kell tartoznia "alapfelszereltségünkhöz", mint ahogyan természetes számunkra az, hogy van saját pólónk, melegítőnk és edzőcipőnk.